Homepage Suijs Laatste wijziging: 16 April 2009

Familiebijeenkomst in IJsselstein 19-11-2005

De deelnemers aan de familiebijeenkomst.

Een aantal Suijsen organiseren zo nu en dan eens een familiebijeenkomst, waar oude brieven, oude foto's worden vermengd met sterke en minder sterke verhalen. Ze worden overgoten met sterke en minder sterke drank. Kortom het zijn levendige, vermakelijke en vooral gezellige bijeenkomsten. Bovendien geven ze de "graver" in het verleden de gelegenheid om daar anecdotes uit op te diepen. Anderen krigen de gelegenheid nieuwsfeiten uit het nog niet zo verre verleden te vertellen. Als ze dan opgetekend worden, zorgen we met z'n allen voor het zogeheten "Oral history"-effect. Het geeft de broodnodige aanvulling en inkleuring van ons geslacht.

tante Cis (PDN: 0014)komt terug uit het concentratiekamp. Op zaterdag 19 november was er weer zo'n bijeenkomst. Dit keer had Hanneke van Berkel-Suijs (PDN: 0010), naast haar broer en zus, ook haar neven (Suijs) en nichten (Pauwels) uitgenodigd.
Iedereen had oude foto's meegebracht en zo werden al snel de verhalen letterlijk uit de oude doos gehaald.

Op de foto van de terugkeer in juni 1945 uit het kamp staan van links naar rechts Nel Suijs-Rabou, weduwe van Herman Suijs (PDN: 0002), Dré Suijs (PDN: 0013) met Hans Suijs (PDN: 0001) op de arm, dan een voor mij onbekende en vervolgens in kampkledij Cis Suijs (PDN: 0014).
Opa en Oma Pauwels uit Poeldijk.

Het blijft natuurlijk niet bij het bekijken van oude foto's.
Favoriete gespreksonderwerpen zijn: "Van wie zou ik deze eigenschap hebben?", "Op wie lijk ik het meest?" tot verhalen over de oude woonplaats en wat daar nu nog over is van een oude school, kerk of winkels en "waar woonde die en die".
Hun kleinkinderen. Ieder keerde weer een beetje terug in de tijd en de ene herinnering riep de andere op.

Opa Jan Suijs (PDN: 0015) uit Vlijmen. Tekening door ene Pol of vd Pol.

De verhalen over Poeldijk en Vlijmen werden afgewisseld met die van huidige woon- en verblijfplaats. Over de stamboom van de Suijs-en werden de laatste ontdekkingen belicht. Zo zijn er een tweetal borden opgedoken in Delft. Hierop het wapen en de naam van Govert Abels Suijs.
Maar ook zijn er een tweetal brieven opgedoken van of aan Willem van Oranje van of aan een Suijs.
kleinkinderen Suijs. Op de kleine groepsfoto zittend van links naar rechts: Mieke Suijs (PDN: 0011), Jan Suijs (PDN: 0012) en Hanneke van Berkel-Suijs (PDN: 0010) allen kinderen van Cor Suijs (PDN: 0009).
Erachter: Hans Suijs (PDN: 0001) en Herman Suijs (PDN: 0005), zoons van Herman Suijs (PDN: 0002).

Top of Page