Homepage Suijs Terug naar Blog 2009 Laatste wijziging: 19 Augustus 2010

10 Augustus 2009 ; WATERMANAGEMENT in Singapore

Lee Kuan Yew, Prime minister 1977
Singapore neemt een vooraanstaande plaats in als het gaat over watermanagement. Voor een deel te begrijpen voor een stadstaat ter grootte van de provincie Utrecht met 4,5 miljoen inwoners. In 1977 was zijn Statement:
"It should be a way of life to keep the water clean, to keep every stream, every culvert, every rivulet free from unnecessary polution."
Binnen tien jaar was de smerige rivier omgetoverd tot een zoetwaterbassin ten behoeve van drinkwater.
Singaporese "Haringvlietdam", met uizicht op toekonstige gokpaleizen.
Aan de monding van de rivier is een strook land van ca 2 kilometer opgespoten aan beide zijden van de rivier. Aan deze kant komt een groot park, terwijl aan de andere kant een strip met gokpaleizen gaat komen. Links is de stad en rechts de zee. De monding is ca 350 meter breed (vergelijkbaar met de Nieuwe Waterweg). De deuren onder de dam kunnen gekanteld worden in de richting van de zee, wwardoor overtollig water er overheen kan stromen. Op deze manier komt er geen zout water binnen. Het verschil tussen eb en vloed is zeer beperkt.
Werkend model van dam en toebehoren
In het bezoekerscentrum is het totale systeem in het klein nagebouwd. Het regenwater komt uit grote douchekoppen in het plafond. Op monitoren rondom de maquette wordt een toelichting in de gangbare talen gegeven (Engels, Chinees en Thais) Het bezoekerscentrum is vrij groot en gaat over allerlei milieuproblemen en oplossingen. Het is bergrijpbaar voor kinderen en ouders. Bijna alles is interactief en uiteraard is de toegang gratis.
Door dit extra waterbassin is de capaciteir van drinkwateropslag met 50% toegenomen tot ca 75%-80% van de benodigde hoeveelheid.
Water wordt naar een kanaal opgepompd
Het overige water komt uit thailand. Daarmee is een tienjarig contract met vaste prijs. Toen Thailand aangaf veel meer geld te willen voor toekomstig water, is dit project opgezet om meer onafhankelijk te worden. Als er een hoge waterstanden zijn op zee en er toch water moet worden afgevoerd gaat het water in een apart kanaal gepompd worden. Dit kanaal staat in open verbinding met de zee.

Singapore is een kenniscentrum voor watermanagement in geheel AziŽ. Jaarlijks is er een conferentie van een week. Alleen over water in al zijn aspecten. Prins Willem Alexander gaat er vaak heen en mag er soms een speech houden.

Via mijn schoondochter Marceline heb ik later in het jaar (Sint) een verslag van een conferentie gekregen.
Terug naar Blog 2009 Terug naar Blog 2009

Terug naar Blog 2009 Terug naar Blog 2009