Homepage Suijs Terug naar Blog 2009 Laatste wijziging: 23 Augustus 2010

02 November 2009 ; Op bezoek bij Toon Rabou

Toon Rabou
In het weekend van 1 tm 3 november zijn we met Will en Herman (mijn broer) naar Nijmegen getogen om de tentoonstelling van het getijdeboek van Catharina van Kleef te bezoeken. UIteraard ook om gezellig samen te zijn en te eten en te drinken. Op zaterdag gingen we ook 's-morgens even langs Toon Rabou. Al vele tientallen jaren woont hij op de pastorie, waar Mgr. A.A. Suijs woonde, toen hij de Heilig Land Stichting had opgericht. Toon is dus al vele jaren pastoor van deze kerk. Hij was stomverbaasd dat we voor zijn deur stonden.
Bijna veertig jaar geleden was hij het die Mieke en mij in de echt heeft verbonden. Hij vertekde dat hij op zondag de mis zou dioen en tevens dat hij op zondagmiddag een Ties Suijs zou dopen. Meer toeval hoefde niet.

"Mgr Suijslaan" wordt "Pastoor Raboulaan".
Nadat hij vele jaren pastoor was geweest en ter gelegenheid van zijn (ik meen) 60jarig priesterfeest, had de gemeente Groesbeek besloten de naam van de Mgr. Suijslaan om te dopen in Pastoor Raboulaan. Het Mgr. Suijsplein blijft zijn naam behouden.
Zo liggen aaneengesloten de achternamen van mijn vader en mijn moeder naast elkaar op de plattegrond van dit gebied.

Cenakelkerk


"Mgr Suijsplein" blijft zoals tevoren.
In de pastorie zijn nog heel wat zaken van vroeger terug te vinden. De pastorie zal binnen afzienbare tijd worden gerestaureerd. Dat kost dan een bedrag met 6 nulen, maar de subsidie is al veiliggesteld. Het is mooie maar ouderwets ingerichte pastorie. De inrichting blijft behouden, inclusief alle zaken als oven, aanrecht kasten etc.

Borstbeeld van Mgr. A,A, Suijs


De originele keuken van de pastorie.
We zijn zeer benieuwd hoe de gerestaureerde pastorie er uit komt te zien. Het wordt zeker een soort museum, want in de vele ruimtes is nog heel wat aan oude muurschilderingen en houtwerk terug te vinden. Er is gelukkkig weinig tot niets veranderd aan de inrichting. De gebruikte materialen bij trappen en deuren zijn allemaal nog origineel. Zelfs de vloeren!

Portret van Mgr. A,A, Suijs

Naar details Mgr. Suijs Naar details over Mgr. A.A. Suijs

Op zondag 1 november na de mis komen we bij de koffie de vier zussen van Toon tegen. Allen nichten van mijn moeder. Miep Rabou was lerares en Mieke heeft nog les van haar gehad. Zij is ingetreden in de orde van JMJ en woont nog in een deel van het voormalig klooster in de Choorstraat in 's-Hertogenbosch.


Thea Mens-Rabou.

Dinie Rabou.

Miep Rabou, religieuse.

Resi Paanakker-Rabou.


Terug naar Blog 2009 Terug naar Blog 2009