Homepage Suijs Jaar 2005 Jaar 2006 Laatste wijziging: 20 August 2005

Webloggegevens van het jaar 2005

De meest recente informatie staat bovenaan en de oudste gegevens helemaal onder aan de pagina. Nog oudere en nieuwere weblogdelen zijn te vinden door links op het menu te kijken. of de pijltjes naar links en rechts hierboven of onderaan dit blad te gebruiken.

Top of Page


Kerstsfeer in de Veste met duo Marianta
Top of Page
12-12-2005 Nederlandse jaarjeesten, een theatraal muziekprogramma
In De Veste organiseerde de Historische Vereniging die Goude een kerstlezing met bovenstaand thema. Het werd uitgevoerd door het muziekduo Marianta. Nog niet zo lang geleden, toen er nog veel minder afleiding was in het dagelijks bestaan, werd reikhalzend naar de verschillende jaarfeesten uitgekeken. Veel van deze feesten vieren we nog steeds en in grote lijnen op dezelfde manier, als is de gedachte erachter en de functie in de loop der tijd veranderd. Het muzikale duo nam ons mee langs al deze feesten van het hele jaar, van nieuwjaar naar oudjaar. Aan de hand van gezongen liedteksten met begeleiding werd de ontwikkeling van jaarfeestliederen door de eeuwen heen gevolgd.


Uitdelen van de snoepzakjes voor de kleinkinderen
Top of Page
04-12-2005 Pakjesmiddag bij Oma in 's-Hertogenbosch
Op deze zondagmiddag was het weer pakjesmiddag bij Oma. Ieder koopt voor een klein bedrag wat leuks voor een door loting bepaald familielid. Drie ouderparen en 8 kleinkinderen rijmen zich suf (soms nog vlak voor de happening). het vaste eindpunt is het uitdelen van de snoepzakken (jongste kleinkind is al ruimschoots meerderjarig). In zo'n zak verschillende soorten snoep, maar ook fruit!
Dus als vanouds ging de ruilhandel op dat moment van start. de mandarijnen worden geruild tegen een chocolade kikker, etc.
Oma blijft meestal met een berg kadootjes achter, van ieder (klein-)kind wat.


Moon Suijs voor het Schuttersstuk waarop Colonel Govert Suijs en de vier Capteyns van de Schutterij van Gouda
Top of Page
25-11-2005 Verhalenfestival
Een regenactige dag, dus werden de verhalen binnen afgestoken. Drie verhalen over water in Gouda. Piet Wieringa had het over Vissers en met name zalmvissers op de Hollandse IJssel, Han Bik (voormalig huisarts) over de 18e eeuwse arts Büchner, die streed voor schoon drinkwater in de stad, en Moon Suijs die een familieverhaal over dijken, water en het familiewapen vertelde. alle verhalen zijn in een klein boekje uitgebracht. Voor een volledige weergave van het verhaal zie Nieuwe Zaken d.d. 25-11-2005.

Piet Wieringa, Moon Suijs en Han Bik

tante Cis komt terug uit het concentratiekamp Dachau.
Top of Page
19-11-2005 Familiebijeenkomst in IJsselstein
Een aantal Suijsen organiseren zo nu en dan eens een familiebijeenkomst, waar oude brieven, oude foto's worden vermengd met sterke en minder sterke verhalen. Ze worden ook overgoten met sterke en minder sterke drank. Kortom het zijn levendige, vermakelijke en vooral gezellige bijeenkomsten. Bovendien geven ze de "graver" in het verleden de gelegenheid om daar anecdotes uit op te diepen. Op deze zaterdag was er zo'n bijeenkomst. Dit keer had Hanneke van Berkel-Suijs, naast haar broer en zus, ook haar neven (Suijs) en nichten (Pauwels) uitgenodigd.
Iedereen had oude foto's meegebracht en zo werden al snel de verhalen letterlijk uit de oude doos gehaald. Op deze foto de terugkeer in juni 1945 van Cis Suijs uit het kamp Dachau. Van links naar rechts Nel Suijs-Rabou, mijn moeder en weduwe van Herman Suijs, Dré Suijs met mij op de arm, dan een voor mij onbekende en vervolgens in kampkledij met zak in de hand Cis Suijs. Voor een kort verslag van de bijeenkomst zie Familie Zaken.

Goudse genodigden bij 15 jarig jubileum Bochlogie.

Burgemeester Ton Rombouts spreekt een openingsspeech uit.
Top of Page
29-10-2005 Jubileum Boschlogie in 's-Hertogenbosch
Een mooie en frisse zaterdagochtend was het waarop twee Goudse wethouders en twee voorvechters van Goudologie naar 's-Hertogenbosch trokken. Niet zomaar. Het was in de Brabantse hoofdstad de dag waarop het derde lustrum van de kursus Boschlogie werd gevierd. 15 jaar terug was het begonnen en ruim een jaar eerder was het idee ontstaan.

"Waarom vertellen vaders niets meer over de bijzondere plekken van de stad, zoals bijvoorbeeld de Moriaan?" vroeg een van de drie op een terras aan de markt neergestreken boschenaren zich ruim 16 jaar eerder af. De echtgenotes waren aan het winkelen en de heren hadden het terras opgezocht. Nort Lammers, Coen Free en Peter-Jan van der Heijden (de eerste twee uit het onderwijs en de laatste stadsarchivaris) waren het over een ding hartgrondig eens: Zo ging het historisch besef van de eigen leefomgeving snel verloren. De oplossing werd simpel: "We maken gewoon een cursus over de geschiedenis van de stad in al zijn facetten." Zo was Boschlogie toen ontstaan.

Intussen mogen ongeveer 1500 cursisten zich "BOSCHLOOG" noemen. Ruim de helft daarvan was vandaag aanwezig op deze feestelijke bijeenkomst. Omdat Gouda dit najaar met zijn eerste cursus Goudologie is begonnen was er ook een Goudse delegatie uitgenodigd: Op de foto v.l.n.r. Dolph Blussé voorzitter van het Historisch Platform, Wethouder Roland van Schelven, (staand:) Frans Peters van de stichting Vrienden van 's-Hertogenbosch en Ton van Huut, wethouder van Gouda.

Ik heb ook nog een woordje mogen doen om Gouda aan te prijzen. (met o.a. "Jullie mogen dan wel de mooiste St Jan hebben, Wij hebben de mooiste glazen en die van ons is wel de langste") Het werd een fesstelijke dag met goede presentaties en de Kikvorschen als toetje met uiteraard veel bier.


Samen met Henk Snaterse in gesprek

Voor de camera
Top of Page
29-04-2005 Een lintje
In het diepste geheim was alles voorbereid. Doch op de avond ervoor was er iets dat opviel. Alle drie de kinderen belden en moesten Mieke hebben. Dat was vreemd. Vooral de dochters willen nog wel eens wat kwijt. Ik schonk er geen aandacht aan totdat Mieke mij aanspoorde niet te laat naar bed te gaan. Tevens zei ze dat ik mijn driedelig de volgende morgen maar meteen aan moest doen. De volgende dag moesten naar de crematie van onze voormalige buurman, die plotseling was overleden. Maar dat was pas aan het begin van de middag. Daarna zouden we doorrijden naar Rosmalen omdat mijn neefje Leon trouwde. Het zou een dag van uitersten worden. Na twaalf uur op 28 april, concludeerde ik dat er iets niet klopte. Ik pak de huisagenda en zie er staat in de ochtend "schouwburg ingevuld". Alle smoesjes gaan niet meer werken. Je moet goochelaars ook niet proberen te manipuleren.

Na de uitreiking komt een camerateam op mij af. Ze waren gekomen voor de jongste in Nederland gedecoreerde jongeman van Marokaanse afkomst, maar kwamen ook op mij af. Ze hadden uit de motivatie gehoord dat ik 7 jaar landelijk penningmeester van de Nederlandse Magische Unie ben geweest. Het draaide er op uit dat ik de microfoon heb laten verdwijnen. Ik dacht dat het Gouwestad TV was. Na de crematie zat ik aan het begin van de avond snel het Journaal te bekijken, toen ik de hele act terugzag. Daarna ook om half acht en acht uur. Toen snel naar het bruiloftsfeest.

2005 2006 Jaar 2005 / 2006 van de weblog.