Homepage Suijs persoonlijk Jaar 2006 Jaar 2008 Laatste wijziging: 18 feb 2009

Webloggegevens van het jaar 2007

De meest recente informatie staat bovenaan en de oudste gegevens helemaal onder aan de pagina. Nog oudere en nieuwere weblogdelen zijn te vinden door links op het menu te kijken. of de pijltjes naar links en rechts hierboven of onderaan dit blad te gebruiken.

Top of Page


Gouda Uitgelicht Museumhaven.

Haven Uitgelicht (oude foto's aan de kades, ontwerp Hans Suijs.
Top of Page
30-12-2007 Gouda Uitgelicht ; In 's-Hertogenbosch alarmlichten
Op zondagmorgen kwamen Mieke en Ruud naar Gouda om de jaarwisseling met ons door te brengen. Het werd anders. De koffie was nog niet gezet of er kwam een telefoontje dat Oma (Mieke's moeder) weer was gevallen vanmorgenvroeg. Snel werd een hulpschema opgesteld. Na Kika kwam Frans met haar wachten op de huisarts. In de middag kwam Gerard uit Zeist om Frans af te lossen. De huisarts konstateerde geen breuken, maar wel flinke kneuzingen.

In Gouda konden we gelukkig met Mieke en Ruud de "sprekende beuk" en andere verlichte plekken bezoeken en daarna gezellig samen eten, maar de volgende ochtend zijn we toch naar Den Bosch gegaan. Oma was zeer geschrokken, ziek en vooral misselijk en kon zich nauwelijks bewegen. De huisartsenpost kwam opnieuw langs en vond opname een betere optie. Met vereende krachten (huisarts twee Mieke's) werd ze aangekleed en naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek.

De eerste onderzoeken werden snel uitgevoerd en waren gelukkig OK. Wij vierden daarna de jaarwisseling vlakbij (bij Mieke en Ruud) in Vught.


Kerstdiner aan de Zuid Willemsvaart.
Top of Page
28-12-2007 Opluchting en blijdschap
Laat in die vrijdagmiddag kon Kika het gunstige resultaat van de operatie vertellen aan haar moeder (die nog van niets wist). Het hopen en bidden had dus resultaat gehad. Op naar de jaarwisseling.

25-12-2007 Kerstdiner
Oma (90jr) was het middelpunt tijdens het kerstdiner. Cateraar Mieke had niet alleen een volledig viergangendiner weten klaar te maken maar glaswerk, extra tafel en stoelen en versieringen waren ingevlogen om dit diner mogelijk te maken. Jammer dat Moon moest (uit)vliegen en dus niet aanwezig kon zijn. Zij was letterlijk en Oma figuurlijk in de wolken.


Mooie winterplaatjes.
Top of Page
22-12-2007 Een enerverend jaar is bijna voorbij.
Op de eerste dag van de winter begint de zon terug te komen. Na een ijskoude nacht waar aanvankelijk veel vocht in de lucht zat, blijken de bomen en struiken een prima object te vormen voor fotolustige personen. Het is wit en nog geen Kerstmis, maar de sneeuw wil maar niet vallen en de voorspelling van het weer geeft aan dat er geen witte kerst zal zijn.

Een eneverend jaar is bijna voorbij. Het begon al stormachtig op 18 januari. Daarna de voorbereidingen op het huwelijk van Bas en Marceline, hun huwelijk op 19 mei en hun vertrek naar Singapore in juni. Een zoektocht naar de biologische moeder van een goede vriendin in augustus en nog lang daarna. Een fantastische reis naar Azie in oktober en november. Teruggekomen komt een nieuwe partner Van de jngste dochter ineens in beeld. Ook een ernstige zieke in de familie, waarvoor we hopen en bidden dat de operatie op tijd en effectief is geweest. Tenslotte ook aandacht voor nieuw leven dat Marceline en Bas met spanning verwachten omstreeks eind juni 2008.
Meer dan ooit wens ik dat het iedereen het in het nieuwe jaar goed zal gaan met vooral een goede gezondheid, maar voor de komende tijd eerst:
Prettige Kerstdagen.


Kinderen in volle overgave bezig.
Top of Page
19-12-2007 Kerstspelen Sint Jan.
Op deze woensdagmiddag was er eerst een toneelspel in de kerk met het verhaal van de herder die geen kado had. op hippe muziek werd het kerstverhaal op eigentijdse wijze verteld. Een herder met een hart van goud hoeft geen kadootje mee te brengen, was de boodschap.

Buiten werd zeer realistisch het kerstverhaal met levende beestenboel neergezet in de nissen van de kerk. Het zakkendragershuisje van het Fonds Goudse Glazen fungeerde als(overvolle) herberg. Vuurpotten zorgde voor wamte en licht. De avond werd besloten met een lampionnenoptocht om de kerk.

de kameel van de drie koningen.


Jaap Rebel eerste emeritus docent Goudologie.
Top of Page
15-12-2007 Diploma's Goudologie.
Op deze zaterdag mocht niet wethouder Menkveld, maar Jaap Rebel de diploma's uitreiken. Jaap die het moeilijke onderwerp "Goudse politiek en bestuur van Gouda door de eeuwen heen", behandelde ging ermee stoppen. Ineke Woudenberg gaat het van hem overnemen en heeft al een aantal keren meegelopen. Vanaf de start van De kursussen Goudologie (stadsgeschiedenis van de laatste 1000 jaar in 11 lessen van 2 uur) en Rambo (idem maar dan voor Raadsleden en ambtenaren) was Jaap docent.
Ongeveer 180 afgestudeerde Goudologen gingen aan hem voorbij.
Jaap bedankt


Bas, Marceline en Moon bij de stapel pakjes.
Top of Page
06-12-2007 Sinterklaasavond.
Hoewel de Sint al weer terugging, waren Bas en Marceline weer even terug in Nederland. Het werd dus een ouderwetse surpriseavond. Een heleboel pakjes, maar .....

Toen het eerste pakje (beter is envelop) Door Bas aan zijn twee zusjes werd overhandigd, bleek het een instapkaart met datum eind juni 2008 te zijn voor "Tante Moon en tante Marieke".

In plaats van Bisschopswijn werd de kurk van de champagnefles gehaald. Nu moeten Mieke en ik op tijd (maar wat is dat?) nieuwe tickets naar Singapore boeken.

Eerste (prenatale) foto van het nieuwe Suijsje.


Op de markt in de bergen.
Top of Page
08-10-2007 tot en met 09-11-2007 Reis naar Azië.
Op deze dag stapten we in een A310 van KLM om 12 uur later aan te komen in Singapore. Bas en Marceline stonden ons op te wachten en zorgden voor een zeer afwisselend programma. Marceline had de logistiek perfekt onder controle en achtereenvolgens zagen we Singapore, in Vietnam: Hanoi, Sapa en Halong Bay en in Indonesië het eiland Bintan.

De vier weken vlogen om. Via de website van Marceline en Bas is de reis goed te volgen geweest en ook nu zijn daar vele foto's te zien. Zie Voor de fotoboeken "web.mac.com/bsuijs". Ga naar fotoboeken. Je kunt na het bekijken, telkens een volgend fotoboek aanklikken.

08-10-2007 Reis naar Azië / skyline Singapore.

De skyline van Singapore vanuit Equinox 70e etage. Helamaal links, verscholen achter een andere wolkenkrabber, Capitol Tower, de werkplek (BHP-Biliton) van Bas Suijs. Op de voorgrond links Raffles Landingplace (aan deze kant v.d. rivier) en Boat Quai (aan de overzijde). Het UFO-achtig gebouw is het parlement.Het gereedschap an een 19e eeuwse arts
Top of Page
07-10-2007 Jubileum die Goude (75 jaar).
Stadsdokter Büchner en de uit die tijd stammende burgemeester, waren samen met andere personages aanwezig bij het 75-jarig jubileum van de historische Vereniging die Goude.

Ter gelegenheid van dit jubileum kwam er een publikatie over deze vermaarde stadsdokter uit. Deels is dit een heruitgave van een publikatie van deze arts en deels is het een beschrijving van deze arts zoals gemaakt door de voorzitter van de vereniging Nico Habermehl.


Een stemmig kwartet

Oefenen voor het avondconcert.
Top of Page
06-10-2007 Diverse concerten in de St. Janskerk.
Als je na de Goudse Glazen middag met lezing, een stemmige muziekale omlijsting van Cantare en na afloopt een drankje, toch nog even blijft rondkijken in de kerk, zie en hoor je meer uitingen van cultuur.

Kijk je rond dan bemerk je dat er nog meer cukturele hangouderen zijn.
In het hoogkoor waren deze aan het luisteren naar een kwartet van strijkers en klarinet. Een stemmig concert dat in een bijna lege kerk prachtig doorklint tot achter in de kerk. Na afloop kregen de musicerende dames en heer terecht een warm applaus.

Meteen daarna greep een jonge organist zijn kans om nog een laatste keer te oefenen voor het optreden diezelfde avond. De trotse ouders gingen mee boven kijken. Na enige vakbekwame aanwijzingen van vader (eveneens organist) werd beneden de klankleur nog even getoetst.

Dat optreden heb ik helaas niet meegemaakt, maar voor mij staat wel vast dat naast de kerkelijke functie de Sint Janskerk iedere zondag vervult, op een goede wijze daarnaast invulling geeft aan de functie van cultureel centrum.

Daar hebben we dus geen dure nieuwbouw voor nodig. Echte aandacht vanuit het stadsbestuur is belangrijker dan zomaar een nieuw gebouw neerzetten.


Tom Hage, vz St. Fonds Goudse Glazen, opent de Goudse Glazendag
Top of Page
06-10-2007 De 61-ste Goudse Glazendag.
De lezing, het middelpunt van deze middag, ging over De kleding van de geestelijken in de Goudse Glazen en werd gehouden door drs. C. Staal (senior conservator Catharijneconvent Utrecht). Het werd een vakbekwam betoog wat boeide door de goede uitleg over de functie en de achtergronden van de kledij, vanaf priester tot prelaat.

Er was dan ook terecht veel belangstelling. Wat mij al jaren opvalt en nu ook weer opviel was dat er wel een oud-burgemeester, een oud-wethouder en tenminste één oud-raadslid aanwezig waren, maar dat de huidige generatie stadsbestuurders ontbraken. Ze hebben blijkbaar weinig binding met cultuur.

Cantare o.l.v. Leo Rijkaart zorgde voor de muzikale omlijsting


Nieuw relatiegeschenk?
Top of Page
29-09-2007 Museum goudA.
Bij aanvang van de 5e burgercusrus Goudologie in het museum goudA, zag ik het hiernaast afgebeelde bord dat er voor 630 Euro te koop werd aangeboden. Het fraaie stadhuis is wel erg gegroeid. Waarom zult u vragen?

Kijk, hotel de Zalm mocht indertijd niet hoger worden als de Waag (zie gevelsteen aan de Zalm).
Ook de stedenbouwkundige visie stelt terecht dat in de binnenstad en haar randen een gangbare maat voor huizen bestaat uit maximaal twee woonlagen en een kap. In ieder geval mag men niet hoger bouwen dan het stadhuis.
Afgelopen week procedeerde Het Platform Binnenstad dan ook terecht bij de Raad van State tegen de te hoge bebouwing bij Koningshof. Eenzelfde actie zal ongetwijfeld volgen bij de hoogbouw naast het rijksmonument de Drie Notenboomen.
Door nu het stadhuis te voorzien van extra etages, kan ook elders weer in de hoogte gegaan worden. Bovendien is er geen nieuw huis van de stad meer nodig. Voor tegenstribbelende actievoerders ligt nu dit prachtige relatiegeschenk klaar.

N.B. zie ook 12-03-2007 hieronder.Jan Pieter Janse, vz van de stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN).
Top of Page
27-09-2007 tweede nationale Sluizendag in Gouda.
Een drukke dag, waar goed werd ingegaan op o.a. het belang van de Donkere sluis en het redden van de Stolwijkersluis.

Een rij sprekers van diverse achtergrond gaven hun visie op sluisen en waterwerken. Ongeveer 150 bezoekers bevolkten de Sint Janskerk.

Jan Pieter Janse benadrukte nog eens het belang van Sluizen in vergelijking met molens en stelde dat er misschien wel meer verbanden zijn dan tot nu toe is uitgesproken.

De een waterwandeling, verzorgd door het Gouds Watergilde, eindigde bij de Zalm, waar nog geestrijk water voor een vochtige afsluiting zorgde.


Stadhuis in vogelvlucht
Top of Page
21-09-2007 Hans wordt 64 jaar.
Maar al lang geleden had ik aan Jan van Dijk, nestor van de gemeenteraad van Gouda, beloofd mijn agenda voor die middag vij te houden. Leden van de vereniging van Zuid Hollandse Gemeenten zouden we ontvangen op het stadhuis om hen een blik te geven in de specifieke eigenaardigheden van het Goudse water.
Door middel van een lezing mocht ik een indruk geven van de bijzondere situatie van het water in Gouda zowel vroeger als nu.

Hierna zijn we naar de Sint Janskerk gegaan om begeleid door stimulerende woorden van Maurits Tompot, de Goudse glazen te bewonderen.

Vervolgens ging het gezelschap de toren op. Daar hebben we neergekeken op het stadhuis en genoten van een prachtig uitzicht.

Het bewonderen van de gevulde glazen heb ik vervolgens thuis gedaan met familie en bekenden.


Raadsleden en ambtenaren studeren op de geschiedenis van Gouda.
Top of Page
18-09-2007 Start Rambo 2.
Op deze dinsdagmiddag klokslag 16:00 uur opende Dolph Blussé de Rambo-cursus. Ook vorig jaar was er al een Goudologie-cursus voor raadsleden n ambtenaren. RAMBO staat dan ook voor Raadsleden en AMtenaren Onderwijs.
In 11 lessen van twee uur wordt het onstaan en de geschiedenis van Gouda, onderverdeeld naar vele aspecten behandeld. `Het Historisch platform organiseert het samen met de daarbij aangesloten verenigingen, stichtingen en instellingen zoals Museum Bieb en streekarchief. Over de kwaliteit van de docenten valt dus niet te klagen.
Over de studenten evenmin. Zeer aandachtig wordt er geluisterd en worden aantekeningen gemaakt, want.... er moet ook examen gedaan worden!
Mogelijk komen we in dit derde seizoen al aan de 200ste Goudoloog.


... en hoe gaat het met Marceline?
Top of Page
01-09-2007 Oma Janssen wordt 90 jaar.
Mijn schoonmoeder woont nog geheel zelfstandig en is gelukkig na een klein herseninfarct van anderhalf jaar geleden, weer goed hersteld. Het was dan ook op de eerste dag van september een drukte van belang in haar flatje aan de Zuid-Willemsvaart in 's-hertogenbosch.

Haar 90ste verjaardag hebben we goed gevierd met de 4 kinderen en hun echtgenotes, 10 kleinkinderen (minus 1) met aanhang, andere familie, buren en bekenden. Iedereen was blij dat ze goed gezond de grens van negentig jaren was gepasseerd.

Op het oment van de foto belt haar oudste kleinkind Bas vanuit Singapore om haar te feliciteren.

Na een soort receptie op de flat gingen we naar Rosmalen. Daar werd de dag werd afgesloten met een feestelijk diner. Zo kon ze nog redelijk op tijd thuis aan een kopje thee terugkijken op een mooie dag. Wij ook dat spreekt!


Bestuur Historische vereniging die Goude.
Top of Page
27-08-2007 de historische vereniging die Goude bestaat in oktober 75 jaar.
Het bestuur van de historische vereniging die Goude moest natuurlijk een statieportret voor in de Tidinge. Dus de camera op de tafel in de trouwzaal, zoeken naar het goede knopje van de zelfontspanner en daar staan ze dan:
Voor de afwisseling van rechts naar links: Jan Potharst, Hanneke van der Klist, Victor Poolen, Marianne Lint, Adrie van den Brink (vice vz), Nico Habermehl (vz), Maarte Alkema, Jan Spijkerboer, Henk Snaterse (secr), Han Breedveld en Hans Suijs. De penningmeester Richard Andringa ontbreekt op de foto.


Historische vereniging uit Solingen.
Top of Page
25-08-2007 Bezoeken van Solingen en 's-Hertogenbosch aan Gouda.
Het kon niet mooier. Op één dag zowel de zusterorganisatie (Historische vereniging) uit Solingen als de vrienden uit 's-Hertogenbosch op bezoek. Niet alles was vlekkeloos geregeld in de kerk (en Maurits was met vakantie), maar een beetje improvisatie van Evelien de Haan en mijzelf, zorgde ervoor dat de gasten het niet merkten.
Evelien bedankt voor het teamwerk.

Kring vrienden van 's-Hertogenbosch.


Een nieuwe waterrijke wijk bij Oude Tonge.
Top of Page
01-08-2007 Bezoek aan Suijssenwaerde bij Oude Tonge.
Een zonnige zaterdag en open dag in Suijssenwaerde. Dus als potentiele koper uitgedost op zoek naar de nieuwbouw aan het water. Deels vakantiewoningen en een deel villa's voor permanente bewoning. De projectontwikkelaar wilde wel wat meer over de oorsprong weten. Dus wat gegevens uitgewisseld en een rondvaarttochtje gemaakt.
In tegenstelling tot Nesselande en mogelijk ook Westergouwe kun je daar wel degelijk je boot bij je (vakantie-) huis parkeren. Het water is diep en breed.
Op deze plek verdienden mijn voorouders in de 13e en 14e eeuw en misschoien wel veel eerder een goede boterham met het aanleggen van dijken en de houthandel.
Een mooie dag, een mooie plek voor in de zomer, maar in de winter een wel saaie buitenplaats denk ik.


Een (nagebouwde) tredmolen bij de Dampoort in Brugge.
Top of Page
26-07-2007 Bewolkt Brugge en de Tredmolen.
Matig weer, althans geen strandweer dus fietsen van Cadzand naar Brugge. Daar staat bij de Dampoort een tredmolen. In de molen liepen mensen om met hun gewicht de wielen te laten draaien. Door touw met katrollen kon zo gehesen worden. Afhankelijk van het aantal katrollen soms tot meerdere malen het gewicht van de bedienaars van de molen.

Ook in Gouda en Haarlem stonden aan het begin en einde van de doorvaartverbinding tredmolens. Dit om de masten uit schepen te tillen of er weer terug te zetten. In het tussenstuk kon slechts trekvaart plaatsvinden.


De vlaggen voor het gemeentehuis van Schelle.
Top of Page
17-07-2007 Suijsenvlag opgehaald in Schelle.
Het stadsbestuur van de gemeente Schelle (ca 20 km ten zuiden van Antwerpen) heeft al jaren geleden haar gemeentewapen laten veranderen in dat van de familie Suijs. In deze gemeente stond tot aan het begin van de 20e eeuw een kasteel, waar enige generaties Suijs hebben gewoond.

Het gevolg van de wisselinge van het gemeentewapen is dat er ook een leuke vlag is met de drie gouden heiblokken er op. Die vlag had ik graag vóór de bruiloft van Bas en Marceline willen hebben, maar dat bleek niet te lukken. Op vakantie in Zeeuws-Vlaanderen was een kleine rit voldoende om de vlag te pakken te krijgen. Hij wappert nu soms ook in Gouda.


Willem van Oranje in Delft.
Top of Page
26-06-2007 Fonds Goudse Glazen op bezoek in Delft.
Een bestuurswisseling bij het Fonds Goudse Glazen gaat gepaard met een cultureel uitje en een diner.
In de middag gingen we naar de Oude en Nieuwe kerk in Delft, bekeken de (tamelijk jonge) gebrandschilderde ramen en natuurlijk het graf van Willem van Oranje. In de namen van de grafstenen kwam ik nogal een de naam van der Burch tegen. Een oud delfts geslacht.(br>
In 1464 huwde Pieter Suijs met Johanna van der Burch. Hij was toen kastelein van Loevestein. Later werd hij schout van Rijswijk. Ik moet zeker eens terug om het grafboek in te kijken.


Twee van de initiatiefnemers (Sander Drenth en Annelies Palsgraaf.
Top of Page
23-06-2007 Straatfeest in de Tjotterwerf.
De gemeente schiep de voorwaarden (vergunning, straatafzetting en een kleine bijdrage in de kosten), maar de bewoners moesten het zelf wel regelen en dat dezen een paar echtparen in onze straat dan ook meer dan voortreffelijk.
Een leuke borrel en een prima BBQ, speelmogelijkheden voor de kinderen met muziek en natuurlijk een hoop geklets.
Roddelen bestond niet omdat (bijna) iedereen er was. Stomverbaasd was ik door te ontdekken wat je eigenlijk al best weet: Na 20 jaar ken je nog maar een paar bewoners en n een paar uur op deze dag een hoop meer. Ik wist niet dat er zoveel leuke buren waren. Kortom meer dan de moeite waard. Met dank aan de harde werkers pleit ik voor herhaling, al was het maar om de voornamen te repeteren.


peddelen in de Motte.
Top of Page
23-06-2007 Havenstaddagen.
Vereniging De Peddel maakte het dit jaar mogelijk om een "intieme vaartocht"door de Motte van Gouda te maken.

Als Watergilde gaven wij op de wal tekst en uitleg over het oudste deel van de stad. De ringgracht om de voormalige Motte is smal en er moeten een aantal onderdoorgangen genomen worden.
In de toekomst moet het voor bezoekers aan de stad mogelijk worden een korte vaartocht in dit gebied te maken.
Nu is een stuk van de oude gracht ernstig versmald en bij de kegelbaan zorgt een later aangebouwde (te lage) overklueizing nog voor enige problemen.

Prima initiatief van de Stichting Gouda Havenstad en de Goudse Peddel. Dat ook wethouder Arnout Mankveld zelf poolshoogte ging nemen was eveneens een goede zaak.v.l.n.r. Dick Meier (Bontenbal), hr Kennedy (Golden Tulip), een vertegenwoordiger van de parkeerexploitant en Wim Cornelis (burgemeester Gouda).
Top of Page
23-06-2007 Het Hotel komt er!.
Na jaren van overleg (vanaf 1998) begint er schot in te komen. Bontenbal ondertekende een intentieverklaring met Golden Tulip, de gemeente en een parkeergarage-exploitant. Het hotel moet op kaarsjesavond 2009 de eerste gasten kunnen ontvangen, aldus de planning.
Het orspronkelijke plan Mierennest bevatte echter ook het opengraven van het Nonnenwater, maar dat heeft de gemeente er even uitgehaald. De reden is dat anders het project openbaar aanbesteed zou moeten worden. (zegt de projectleider op 25 juni).
De beloofde vergadering over het Nonnenwater (zie 29 mei 2007) die op 18 juni zou plaatsvinden, werd zonder opgaaf van reden afgezegd. Later werd 25 juni als nieuwe datum afgesproken.

Voorlopig even blij zijn met deze mijlpaal.


Geert Groen van het KNMI.
John Steegh, wethouder van Leiden en voormalig Hoogheemraad van Rijnland.


Top of Page
22-06-2007 4e waterconferentie van het Watergilde.
Na maanden van voorbereiding konden de poorten van de Sint Janskerk te Gouda geopend worden voor iets meer dan honderd genodigden van de vierde waterconferentie. De eerste conferentie in 2004 had bijna 30 deelnemers (de 2e ca 50 en de 3e ca 70). De kwaliteit loog er niet om volgens de bezoekers. De sprekers waren allen goed in de materie ingewerkte deskundigen met een duidelijke eigen visie:
  • Geert Groen van het KNMI gaf de veranderingen in het weer en de gevolgen voor het water aan
  • Frans Klein van het waterloopkundig Laboratorium vertaalde dit voor de rivieren in een reeele bedreiging voor de Betuwe, maar gaf ook aan hoe deze bedreiging te keren is.
  • Douwe Dillingh van Rijkswaterstaat (Kustverdediging) behandelde het stijgende water aan de kusten.
  • Hierna kwam John Steegh die een goed historisch overzicht gaf van de strijd tegen het water en moed putte uit de vele hondrden jaren kennisopbouw. Hij gaf ook aan waar fouten gemaakt zijn en hoe deze te herstellen.
  • Piet IJssels tenslotte gaf een paar goede voorbeelden hoe het belang van "droge voeten" kan samengaan met andere belangen.
Hierna werden de deelnemers op pad gestuurd met de boodschap uit te vinden hoe in een binnenstad als Gouda het hemelwater gebufferd kan worden. Tijdens de afsluitende borrel op het stadhuis werden de suggesties op grote flipovers geschreven (zie hiervoor www.diegoude.nl).
Een geslaagde conferentie met een organiserend Watergilde dat zich nu opmaakt voor een nog grotere conferentie in het najaar van 2008.


maquette van doorvaarbaar Gouda.
Top of Page
20-06-2007 Maquette "Doorvaarbaar Gouda" opnieuw gemaakt.
In september 2002 werd door die Goude een prijsvraag over water in de Goudse binnenstad uitgeschreven. Eind november werd de uitslag bekend: De inzending van Harrie van Os werd uitgeroepen tot beste inzending. Het was een soort maquette, waarbij een doorvaarbare binnenstad van Gouda werd gevisualiseerd. De maquette werd zorgvuldig opgeborgen in het archief van die Goude in het stadhuis. De jury weigerde "naar huis" te gaan en vormde samen met drie bestuursleden van die Goude het watergilde. Dit jaar vieren we dus het eerste lustrum van dit Gilde. Ter gelegenheid daarvan maakte Harrie een nieuw exemplaar (zie foto). Tijdens de waterconferentie is het opnieuw te zien.


logo project "Verleden van Nederland".

Top of Page
31-05-2007 Landelijke bijeenkomst "Verleden van Nederland".
Vanaf 12 oktober 2008 zullen door NPS en VPRO een achttal uitzendingen over het verleden van nederland vanaf de Romeinse tijd tot heden worden verzorgd. Presentatie is in handen van Charles Groenenhuizen. Er staat een heel team van geleerde en verstandige mensen, waaronder Geert Mak, achter deze productie. Daar blijft het echter niet bij. Allerlei lokale en regionale activiteiten zullen de belangstelling voor de eigen geschiedenis moeten vergroten. Ook wordt er ten behoeve van scholen een set van 150 educlips (video te gebruiken in geschiedenislessen) ontwikkeld. Gouda is in provinciale en landelijke werkgroepen vertegenwoordigd door o.a. Ranti Tjan, Dolph Blussé en ondergetekende. Dit ondanks het feit dat het college - in de persoon van onze burgemeester - naar de prodecente Ireen van Ditshuijzen had aangegeven er geen cent voor beschikbaar te hebben.
Het Gouds Watergilde zal ergens tijdens de weken van uitzending een landelijke waterconferentie gaan organiseren, die ook voor het publiek toegankelijk is.


plan Mierennest april 1999.
Top of Page
29-05-2007 Klankbordgroep Bolwerk komt weer bijeen.
Nadat in Januari 2004 alle activiteiten rond het plan Mierennest waaren stilgelegd in verband met het plan "Huis van de stad" werd eind mei 2007 het overleg hervat. Hoewel in het oorspronkelijke plan het opengraven van het Nonnenwater was voorzien, was dit stuk stiekempjes uit hetplangebied gehaald. Dit truukje had de gemeente als eens eerder uitgehaald met het rijksmonument de "Drie Notenboomen" in het gelijknamige plan. Het vorige college had zich sterk gemaakt voor zowel het Nonnenwater als het stukje aan de "Verloren Kost". Afgesproken werd het commitment ten aanzien van het opengraven van het Nonnenwater separaat te behandelen met vertegenwoordigers van het project "Cultureel- en Havenkwartier. (datum 18 juni 2007).
In het project komt een hotel van ruim 90 kamers en een ondergrondse parkeergarage. Al vanaf 1999 is het Platform Binnenstad (waar die Goude deel van uitmaakt) met deze zaak bezig in de vorm van deelname aan een klanbordgroep. Meer dan 50% van de doorlooptijd is verloren gegaan door oorzaken die volledig toegerekend moeten worden aan de gemeente Gouda. Deze is traag en weinig consistent als gesprekspartner. (Misschien dat ik dat later met bewijzen nog eens ga toelichten).
Voorlopig ben ik blij dat er weer enige beweging in komt.Mariniersweg.
Top of Page
26-05-2007 verhuizing Marieke.
Nadat Marieke een aantal jaren geleden direct na Bas introk in de flat op de mariniersweg, was nu een soort herhaling van deze operatie aan de orde. Bas gaat voor een aantal jaren weg (Singapore) en heeft graag goed toezicht op zijn woning op Buitenzorg.
Dus werden zaterdag een drietal sterke mannen ingeschakeld (waar ik niet toe behoor) en mijn creditcard. Binnen een dag was alles verhuisd.

Een hele stap weer. Een traantje bij het afscheid van de flat hoorde er bij. Grote bewondering voor de drie spierbundels, die een Miele wasmachine zonder kleerscheuren tweehoog brachten.

Buitenzorg


Klaar voor de verhuizing.
Top of Page
22-05-2007 Zeecontainer vullen.
Zeer vroeg opgestaan. De dag ervoor waren een aantal verhuizers al aan het inpakken geweest. Tevoren had Bas de zware taak om alles wat niet meemoest te voorzien van stikkers zoals hier afgebeeld. Maar op dinsdagmorgen gingen ze op huwelijksreis. Ik was iets over 7 uur aanwezig om te zien of het allemaal wel wegging. Vooral het grote schilderij moest goed in een krat! Het was een "eitje" zeiden de gespierde bundels en inderdaad rond het middaguur waren ze bijna klaar. De inhoud van de vaatwasser, waren ze vergeten, dus dat werd het laatste doosje. 18 kuub 96 collie.


Aankomst van het bruidspaar.
Top of Page
22-05-2007 eerste CD met foto's.
Jeuneke Janssen - de Graaf was de eerste die snel voor trouwfoto's zorgde door een CD-tje op te sturen. Hier een viertal fragmenten van de bruiloft.

Links: aankomst bij de paleiszaal (voormalig pompgebouw waterleiding) van de Esch in Rotterdam.

Rechts: Bas direct na de huwelijkssluiting in gesprek met zijn Oma Janssen - van de Sande (89jaar).

Voor een fotoboek zie de website van Bas en Marceline Suijs (Singapore) "web.mac.com/bsuijs".

Bas en OmaMoon en Marieke.
Top of Page
Links: Moon en Marieke leveren logistieke assistentie na het aansnijden van de bruidstaart en het uitschenken van de champagne. Moon was samen met een vriendin van Marceline ceremoniemeester. Marieke was getuige.

Rechts: Marceline Bas op weg van de Esch naar het wereldmuseum op het bovendek van de partyboot. De kabellijnen van de Erasmusbrug zijn nog net zichtbaar. Mooi weer en prima sfeer. Hierna nog een rondje langs Hotel New York en dan diner en feest

Op en in de huwelijksbootKlaar voor de bruiloft.
Top of Page
19-05-2007 Stralende Bruiloftsdag.
Na anderhalve week regen of bijna-regen was het op zaterdag een stralende dag. Alle mannen van de daggasten verschenen in jacquet en de dames waren zeer feestelijk gekleed. Eerst naar het Huis van Bas om te wachten op ... Bas natuurlijk. Hij had slecht geslapen en kwam voorrijden in een witte open MG sportwagen. Hoe daar later de bruid met jurk, hoepel en sleep in is terechtgekomen is voor mij nog steeds een raadsel. Dan koffie, bruidspaar op fotosessie, gasten naar De Esch om bij de paleiszaal te wachten op het bruidspaar. Een goede collega van Bas uit India kwam met echtgenote uit een taxi stappen. Hij had in het vliegtuig waarschijnlijk net zo weinig geslapen als Bas, die bij een vriend de nacht had doorgebracht. Gelukkig waren de Oma's er goed op tijd en kon om half drie de plechtigheid beginnen. Voor Marceline was een simpel "Ja" niet voldoende. Het werd "Ja heel graag" en een lange kus volgde. Daarna champagne en bruidstaart. Tegen halfvijf naar de kade, waar een partyboot al lag te wachten. Na een uurtje waren we bij de Willemskade. In het Wereldmuseum konden we met ruim vijftig man aanschuiven aan een lange tafel. Veel mooie woorden en kado's en lekker eten. Voor je het weet is het half negen en zelfs negen uur en kan de feestavond beginnen. Dat Marceline kan feesten wisten we al. Deze avond deed ze het als kersverse mevrouw Suijs nog eens goed over. Een prachtige dag!
Foto's volgen nog.


Mieke met het reddende doosje.
Top of Page
07-05-2007 Cultuurreisje naar Zuid Engeland.
Op exact haar ...ste verjaardag stapten we in Calais op de boot en ging Mieke "in de boot". Het weer was stormachtig, de wind van opzij en de boot niet al te groot. Dus rollen maar. Doodziek dus. Gelukkig werd het na een tussenstop wat beter, zodat er 's-avonds weer een beetje kon worden gegeten.
De rest van de week viel het weer mee en hebben we samen met onze buren en andere leden van die Goude kunnen genieten van een goed samengestelde reis. Absoluut hoogtepunt was het bezoek aan een klein kerkje in Tudeley, waar een en al Chagall te bewonderen viel. Zie ook "reis Zuid Engeland".
Verassend was ook de acteur / gids Will, die humoristisch én kundig ons alles van The Royal Turnbridge Wells wist te vertellen.


Cartondeel glas 22: Govert Abelsz. Suijs (PDN: 0147).
Top of Page
03-05-2007 Cartons van glas 22 in de Sint Jan.
Al enige tijd had ik de digitale afbeeldingen van de Cartons (bouwtekeningen van de gebrandschilderde ramen van de Sin Jan in een schaal 1 op 1) in huis. Voor een boek over de glazen had de drukker een aantal digitale afbeeldingen nodig. Bij het digitaal aanpassen van de beelden liep ik ook tegen glas 22 aan. Dit glas is geschonken door Willem van Oranje, maar hij heeft nooit de rekening betaald. Ten eerste omdat hij toen geen geld meer had en ten tweede omdat hij niet meer met Anna van Saksen afgebeeld wilde worden in de schenkersrand. Honderd jaar later liet de vroedschap van Gouda die rand invullen met haar eigen familiewapens. Govert Suijs was toen lid van de vroedschap en zijn wapen staat dus linksonder in het raam. Bij de Cartons zijn echter niet alle tekeningen bewaard gebleven. Mogelijk dat ieder zijn eigen stukje perkament wilde hebben. Op dit moment zijn er maar twee cartondelen in het bezit van de kerk: die van Govert Suijs en het stukje van Mr Niclaes van der Graef.


Binnenkant van het rijksmonument de Drie Notenboomen.
Top of Page
25-04-2007 Restauratie vordert bij de Drie Notenboomen.
In maart 2004 begonnen de Historische Vereniging die Goude , het platfomr Binnenstad en de vereniging Behoud Stadsschoon een (eerste gouds) burgerinitiatief om de restauratie van dit rijksmonument af te dwingen. De gemeente was eigenaar, maar verwaarloosde het pand ernstig. Vijf minuten voor de behandeling van dit initiatief in de gemeenteraad van Gouda kwam de wethouder vertellen dat het verkocht was MET een restauratieplicht.
Dan denk je: "Nu zit het wel snor", maar dat blijkt niet zo te zijn. Een belofte van een politicus zegt maar weinig. Men zou binnen 3 maanden beginnen, maar dat werden bijna 30 maanden. We moesten voortdurend druk opbouwen.
In september 2006 begon de verbouwing. In juni 2007 is het waarschijnlijk gereed.


Adri Vergeer geeft een lezing in de Agnietenkapel.
Top of Page
23-04-2007 Lezing over het draaiorgel "de Lekkerkerker".
Op deze avond was de jaarvergadering van die Goude, maar eerst een lezing door Adri Vergeer over de restauratie en de geschiedenis van dit fraaie draaiorgel. Veel oude foto's toonden de verbondenheid van de spreker met het orgel.
Door middel van een klein orgel kon hij ook een stukken uit het klassieke repertoire laten horen. Onderdelen werden in detail getoond en hij had ook een paar orgelpijpen meegenomen om e.e.a. te demonstreren.
Na de koffie begon de algemene ledenvergadering. Hierin werd de nieuwe website in gebruik genomen. Ook een nieuwe boekje over het stadhuis werd ten doop gehouden en Lia Stijnis kreeg het eerste exemplaar. Immers Rob had al in 1991 een eerste versie geschreven. Het boekje is aan hem opgedragen.

Een detail van het kleine orgeltje.


Presentatie over water in Catharina Gasthuis.
Top of Page
20-04-2007 middagpresentatie aan de gemeenteraad.
Om te laten zien hoever de onderzoeken / plannen voor het Cultureel en Havenkwartier zijn was er in het museum deze middag een serie presentaties voor de gemeenteraad van Gouda. Het watergilde van de historische vereniging die Goude is participant in het consortium Hollandse Waterstad en zodanig mocht ik een presentatie over het Gouds water houden.

Als ik op de reacties van raadsleden tijdens de borrel afga, was het een nuttige manier om plannen te bespreken. De ambiance in de kapel van het museum werkt er zeker aan mee.


Leden van Platform Binnenstad, gemeente Gouda en architect van 3N.
Top of Page
20-04-2007 ochtendwandeling door de binnenstad.
Om te laten zien hoe relatieve hoogbouw in de stad wel en niet goed is ingepast werd een wandeling door het Platform Binnenstad gehouden. Al maanden terug had ik aan de gemeentelijke projectleider voorgesteld om voortaan vreemde (=niet Goudse) architecten en projectontwikkelaars eerst eens in kennis te stellen van het unieke karakter van onze stad door middel van een wandeling.
In dit geval ging het om de nieuwbouw op de lokatie "de drie Notenboomen".
De zeer hoge implementatie op hoek Kattensingel - Nieuwe Gouwe valt namelijk wel erg uit de toon in relatie met het hoogteprofiel van de rest van de Kattensingel. De adviezen van de stedenbouwkundige visie lijken niet te zijn gehanteerd, ondanks dat de gemeentelijke stedenbouwkundige beweert van wel. Maar ze kon ons ook in eerdere vergaderingen niet voorzien van de juiste argumenten. Daarnaast heb ik steeds sterker het gevoel dat er een stevige dosis manipulatie aan de gang is. (verslagen reppen niet over discussie ; wandeling is steeds uitsgesteld ; de discussieleider op de informatieavond verdraaid de vragen ; etc. etc.)


v.l.n.r. Victor Poolen, Han Breedveld, Ineke Woudenberg en Hans Suijs. (Ineke namns Platform Binnenstad en overigen van die Goude / watergilde)
Top of Page
19-04-2007 zitting bij de voorzieningenrechter in Den Haag.
Al vroeg in de trein en met twee dikke dossiers in de (fiets-)tas. Namens alle derdebelanghebbenden zou ik het woord mogen voeren. Dat was dan ook meteen de eerste keer dat we gemotiveerd onze bezwaren tegen een autobrug over de Peperstraatgracht mochten uitten. De gemeente had ons nooit in de gelegenheid gesteld. Het plan had nooit ter visie gelegen.
Door een handige truuk van perceelwijziging mocht - althans volgens de bewoners - ieder van de twee eigenaren (die met elkaar gehuwd waren) een brug van 1.50 m breed aanleggen. Door ze tegen elkaar aan te leggen ontstaat dan de felbegeerde autobrug, die volgens het bestemmingsplan niet mag. Nu nog wachten op de uitspraak en eventueel de bodemprocedure.
Er ging heel wat mis aan gemeentezijde. Daarover later meer.


Twee afbeelding op de deur van de kerk. links de bovenkant van de deur met het wapen van Gouda, waar één ster ontbreekt. rechts de onderkant met herdenkingstekst en de "gevallen" ster.
Top of Page
15-04-2007 Herdenkingsdag van de Shoah.
In 1999 stopte op 15 april onze toeringcar nabij Tiberias. Alles stond letterlijk even stil bij de 6 miljoen joodse slachtoffers van de tweede wereldoorlog. De sirenes loeiden.
Vanmiddag zag ik toevallig, terwijl we de kunstroute deden, een klein bosje bloemen liggen voor de deur van de Voormalige synagoge. Op de deur staat bij de gevallen 6e ster van Gouda dat tussen 1940 en 1945 meer dan 500 joodse burgers zijn weggevoerd. We weten dat slechts enkelen zijn teruggekeerd.

Op het kaartje "Jom haSjoah".


Extra bezoek, extra taart, extra drukke dag.
Top of Page
14-04-2007 Bas wordt 36.
We moesten al vroeg in Rotterdam zijn om Bas te feliciteren. Marceline had gewaarschuwd dat zijn vrienden om ongeveer 11 uur hem zouden ophalen voor een vrijgezellendagje dat vrij laat kon eindigen. De pech was echter dat Bas al om 7 uur zondagmorgen weer op weg ging naar Singapore.

Speciale outfit voor deze dag.

Een kaart met voorspelling.


Bestuurleden en partners luisteren naar de voorzitter.
Top of Page
13-04-2007 Jaardiner van de historische vereniging die Goude.
In het 75ste levensjaar van de vereniging was er weer het traditionele diner. Dankzij de steun van Maartje Alkema en haar man Henk Otten en last but not least Mieke, Konden we een punt zetten aan de voorbereidingen en van deze avond genieten. Prachtig zomerweer dus borrel in het steegje bij Vidocq partycentrum en later aan tafel op de de bovenverdieping. Uiteraard had Nico Habermehl, onze voorzitter, een jaarspeech voorbereid. Daar zitten de toehoorders op de foto naar te luisteren.


Veel belangstelling voor ht nieuwe boek van Joop Smink.
Top of Page
13-04-2007 Bijbel in de Goudse glazen.
Voormalig collega-bestuurslid van de Stichting Fonds Goudse Glazen, Joop Smink, presenteerde zijn boek voor een groot gezelschap. Jarenlang publiceerde Joop in een lokaal Gouds blad artikelen over de glazen. Het boek is meer dan een bundeling en behandeld systematisch de bijbelthema's in de glazen. Het geheel is voozien van fraaie foto's, die hij zelf gemaakt heeft. Door het drukproces in een ver land te doen, kon het boek voor 16,50 Euro aangeboden worden. Een aanrader om meerdere redenen! Het was dan ook bijzonder druk bij het verkooppunt van boekhandel Smit.

Joop Smink presenteert zijn boek.


Bas in jacquet en met hoed.
Top of Page
12-04-2007 Negen heren aan het passen bij Huyer in Den Haag.
De apen mochten in Den Haag passen welke maat pantalon, vest en jacquet bij hun postuur hoorden.
Dit alles ter voorbereiding van het aanstaande huwelijk van Bas en Marceline. De eersten waren om halfzeven al begonnen. Dit deel van de voorbereidingen was om ca 20:00 uur gereed.
Nu allemaal nog eenzelfde das. Marceline had deze via internet besteld en kwam ze uitreiken. We zijn nu dus klaar voor overdag. In de avond wordt het smoking. Dat terwijl er toch al geruime tijd niet meer gerookt wordt in de familie.


v.l.n.r. Moon, Bas en Marceline.
Top of Page
08-04-2007 Gezin kompleet bij Paasdiner
Het zal voorlopig wel de laatste keer zijn voor de komende drie jaren. Het hele gezin kompleet (met aanhang) aan tafel zal hierna moeilijker worden. Immers na het as huwelijk van Bas en Marceline (op 19 mei 2007) zullen ze voor een aantal jaren richting Singapore vertrekken. Zie ook weblog van Bas. Natuurlijk ging het over allerlei details van de komende bruiloft.
Maar ook hoe te bellen via internet, etc. Gezellige avond. Nog zes weken voor de bruiloft.


Bestuursleden, vrijwilligers en oud-bestuursleden aan het werk.
Top of Page
07-04-2007 Inpakken van de Tidinge.
Nummer 2 van de 25ste jaargang van de Tidinge, het kwartaalblad van de histrische Vereniging "die Goude", is weer gereed. Nou ja bijna ging het inpakken op Paaszaterdag niet door, omdat het twijfelachtig was of de drukker het op tijd kon afleveren. Alles kwam goed. De paashaas bracht het "haas"-tig en bestuursleden, oud-bestuursleden en vrijwilligers zorgde voor het inpakken en voorzagen alle poststukken van adresstikkers. Een mooi nummer als al in de eerste zin verwezen wordt naar Mr. Govert Suijs. Hans dus ook weer tevreden.

Een tevreden eindredacteur tussen stapels resultaat


Voorzorgslanding op Faro 28-3-2007.
Top of Page
28 en 29-03-2007 Twee "voorzorgslandingen"
Terugvliegend vanuit Las Palmas bleek er iets met een van de vleugels te zijn. Laagvliegend en een beetje scheef werd uit voorzorg niet doorgevlogen, naar Nederland maar geland op Faro. Toevallig vastgelegd door een vliegtuigspotter. Dochter Moon had - als stewardess - geen rekening gehouden met een extra overnachting. De rest van de bemanning ook niet. Bij de plaatselijke Jumbo werd nachtgoed c.q. vrijetijdskleding gekocht. Dan naar een luxueus hotel waar de bemanning na omkleden wel erg veel verbazing wekte. De volgende dag opniew opgestegen en wederom een voorzorgslanding. Dit keer in Barcelona. Met 48 uur vertraging door de twee "onderuitjes" kwamen passagiers en bemanning weer veilig terug in Amsterdam. Zie ook Familie Suijs en ga naar in het menu links naar "Zakelijke info" en en kies voor Moon Suijs (PDN: 0004).Een bidprentje van de zes kinderen Wijkmans, overleden op 2-1-1945.
Top of Page
28-03-2007 Onderzoek streekarchief Heusden.
In dit archief heb ik wat aanvullende gegevens gevonden over de V1-ramp op 2 januari 1945 in Vlijmen. Na het overlijden van mijn Vader Herman Suijs op 27 november 1944, keerde mijn moeder terug naar haar ouderlijk huis in Den Bosch. Uiteraard was ik daarbij, maar mijn broer was nog niet geboren. Die wachtte daarmee tot na de bevrijding (en wel op 11 mei 1945). Op 2 januari 1945 viel een V1 en verwoestte een groot deel van de Akkerstraat (waar wij woonden) en de Akker. Daarbij vielen 13 doden. Door middel van bidprentjes kon ik reconstrueren wie die personen waren. Mede dankzij een zeer behulpzame medewerker van het streekarchief. Het nut van verzamelingen bidprentjes in archieven is daarmee wel bewezen. Zie ook Familie Suijs en ga naar in het menu links naar "Suijs Speciaal" en en kies voor Herman Suijs (1944).


De honderste Goudoloog, mevr. de Jong, geflankeerd door twee hofdames, die speciaal voor deze gelegenheid waren teruggekkomen uit het verleden.
Top of Page
24-03-2007 Honderste Goudoloog.
Na vijf cursussen (een eerste lustrum) was er dan de 100ste Goudoloog. Eerder op deze ochtend deden ruim 25 aspiranten examen. Niemand faalde, zodat een gelukkige wethouder Menkveld iedere deelnemer een diploma kon overhandigen. Daartussenin bleek mevr. de Jong de 100ste gelukkige te zijn. Haar broer kon even later ook het felbegeerde diploma ontvangen, terwijl zijn zoontje al aan het studeren was in een van de geschiedkundige uitgaven. Dit is dus letterlijk "jong (of "de Jong") geleerd is ....
Er zijn nu 125 Goudologen, waarvan een aantal al op zoek zijn naar nadere toepassing van hun kennis.
Dolph Blussé voorzitter van het Historisch platform kondigde aan dat er begin 2008 een vervolgcursus gaat komen. Ook een Goudologie-opleiding voor scholieren is in de maak.

Bastiaan de Jong bestudeert een boekje van Open Monumenten Dag


Koster Maurits Tompot had extra toiletten laten plaatsen. Ze stonden naast een deur met wel een zeer toepasselijke poster. Als het aan het gebruik van deze "dozen" ligt, heeft Gouda zijn ziel al terug.
Top of Page
23-03-2007 Mattäus Passion in de Sint Janskerk.
Een cultureel evenement met klasse dat eenmaal per twee jaar in de Sint Janskerk ongeveer 1750 bezoekers trekt. Hoewel de uitvoering pas om 19:30 uur aanvangt, is het zaak om voor 19:00 uur een plek te zoeken. Helaas is de kerk zeer slecht ingericht voor dit soort uitvoeringen. Het bankenplan en de plaats van de preekstoel verhinderen dat een goed zicht op koor, orkest en solisten mogelijk is. Een paar uitverkorenen (sponsoren?) hebben een redelijk uitzicht. De plaatsing van vele monitoren bracht uitkomst. De Uitvoering o.l.v. Leo Rijkaart was subliem. De sopraan en tenor sprongen er wat mij betreft extra positief uit.

Poster van consortium Hollandse Waterstad. Zie ook 1 maart 2007


Maquette waarop de hoogte van hoekgebouw 3 Notenboomen goed te zien is.
Top of Page
12-03-2007 3 Notenboomen
Op maandagavond was er een inloopavond over het bouwplan 3 Notenboomen. Nog steeds is het hoekgebouw onverantwoord hoog. Ieder zinnig mens weet dat het in strijd is met de door de raad aangenomen "Stedenbouwkundige visie" Precies een week eerder had Han Breedveld, een van de opstellers van deze visie dat al duidelijk gemaakt. Toch werd ook hier om de hete brij heengedraaid en het zal me niet verbazen als ook dit weer doorgedrukt dreigt te worden (met halve waarheden en hele leugens).
Wat mij op 5 februari al opviel was een uitspraak van de architect, die toen in de pauze tegen mij zei: Ik voel mij op het verkeerde been gezet. Ik dacht dat deze Visie alleen voor de binnenstad gold en niet voor de singels." Deze avond werd een paar keer gesteld dat het stedebouwkundige plan van de 3 Notenboomen (dit bouwplan dus) al vorig jaar was vastgesteld. Later beaamde de wethouder dat alleen de Visie door de raad was vastgesteld en dat dit bouwplan nog ter inspraak gaat komen. Belangrijker is of naar redelijke argumenten in de tussentijd geluisterd gaat worden.


Bibliotheek van Gouda. Een van de mooiste kamers volgestopt met boeken, zodat de fraaie schouw niet meer te zien is. Ook het schilderij is niet meer te zien, tenzij je het fototoestel hoog boven je hoofd houd.
Top of Page
03-03-2007 Rondgang door Bieb, Archief, etc.
In verband met nieuwbouw in het Cultureel kwartier van een verzamelgebouw voor Bieb, Archief, muziekschool en Burgvliet, werd door leden van de klankbordgroep "Fysiek" een rondgang gemaakt door de diverse gebouwen. Opvallend was het weinig efficient gebruik van de beschikbare ruimtes. Een binnenhuisarchitect zou wonderen kunnen verrichten.
Het gebruik van het gymzaaltje van de voormalige school door "de Pionier" stak hier in positieve zin schril bij af. Ieder hoekje was benut en alles was netjes opgeborgen en zat strak in de lak. Kortom vrijwilligers die met hart en ziel de ruimte beheren. Compliment!

Boekje van Erasmus, in de handen van Maurits Tompot
(uitgegeven Amstelodani, Lodevici Elsevirii 1650)


Het beschadigde kleinste sluisje van Gouda
Top of Page
03-03-2007 Sluisje ernstig beschadigd
Het sluisje achter de kerk is zowat het kleinste sluisje van Gouda. De functie was vermoedelijk de volgende: Tijdens het "schuren"van de grachten kon hier het water tegengehouden worden zodat alle kracht kon worden gebruikt om andere delen van het grachtenstelsel eerst schoon te spoelen. Een auto was bij het keren rechts tegen een van de staanders gereden en had de rechterdeurzo'n 30 tot 40 cm verplaatst. Op de foto is het sluisje aan twee kanten afgedamd om gerepareerd te worden.
Deze deuren en bovenbalk dateren van 1921


Het Hof van Holland in zitting. 8-8-1630
Foto Jan Spit Syncera
Top of Page
01-03-2007 Waterpraktijkdag
Als lid van het consortium Hollandse Waterstad, was ik medeorganisator van deze dag. Mijn bijdrage bestond naast een lezing uit het schrijven van een kort toneelstuk over water. Het betrof het geschil tussen Gouda en haar omgeving in 1630 ten aanzien van het vele water dat door de volmolens naar binnen kwam en waardoor de polders problemen kregen met uitslaan van water. Het Hof werd gespeeld door leden van het watergilde, terwijl de overige spelers argeloze bezoekers waren die een a4tje in handen hadden gekregen.
Het Hof: staande: Sjaak de Keizer, zittend Victor Poolen, Piet Wieringa en Dolph Blussé


In "gesprek" met Ellen Thijssens
Top of Page
19-02-2007 Carnaval
Een schitterend "omkeerfeest" met in Oeteldonk een traditie, die voor het huidige "protocol" teruggaat tot 1882. Ook een feest waar je oude bekenden, die je vaak een jaar niet hebt gezien, weer tegenkomt. Dit jaar met bijzonder goed weer. Een uit de hand gelopen intocht van de nieuwe prins Amadeiro XXV. De intocht duurde meer dan twee-en-een-half uur. Dat is alleen vol te houden met een medicinale zakflacon met de traditionele brandewijn. Ook een mooie optocht met vele gaten op maandag. Als die gaten er niet meer zouden zijn, ga ik me pas zorgen maken over de continuiteit van het Carnaval. Met veel verdriet namen om klokslag 12 uur op dinsdagavond afscheid van Knilles. Volgend jaar staat hij er niet alleen omdat het schrikkeljaar is. Dan valt het Carnaval vroeg dus hoeven we niet een vol jaar te wachten.


De stoffelijke resten van Gijsbertus Raet
Top of Page
25-01-2007 Graf in woning Hoofdonderwijzer (her)ontdekt
Een deel van de oude Jeruzalemkapel (ca 1500) werd later een woning van de hoofdonderwijzer van de erachterliggende school. Nog later een jeugdsocieteit. Al die tijd lag het graf van de stichter van de kapel onder de vloer. In het kader van de restauratie van de kapel eb bijbehorende gebouwen, werd het graf herontdekt. De kapel is de enige overgebleven Jeruzalemkapel in Nederland, naar voorbeeld van de grafkapel in de grafkerk te Jeruzalem. Raet was op pelgrimage naar het heilig Land geweest en had kennelijk voor zijn behouden terugkeer de belofte gedaan zulk een kapel te stichten. De botten worden onderzocht en daarna opnieuw begraven.


Boom geveld op Plaswijkweg
Top of Page
18-01-2007 Storm in Gouda
Een stormachtige dag. De bel gaat en Ton, onze biirman, geeft aan dat de auto van Miek een wel erg gevaarlijke plek heeft uitgekozen. Een boom dreigt op de parkeerplaats te vallen en haar autootje wat minder hoog te maken. Mieke haalde snel haar mobiliteitsmidel weg. De boom werd (nog) tegengehouden door de schutting van een andere buur. Deze andere buurman had al gebeld naar de gemeente (het is een gemeenteboom!). Ambtenaar belde niet zelf de brandweer, maar droeg dat de burger op. Hoezo samen voor de stad zorgen?

Boom geveld vlak voor ons huis


Het (RK) Noorderkoor in concert
Top of Page
05-01-2007 Noorderkoor in de Sint Janskerk
Op de vrijdagen in de periode van Goudse Glazen uitgelicht waren er mini-concerten van ca 45 minuten. Op vrijdagavond 5 januari was het Noorderkoor van de RK parochie van de H. Antonius aan de beurt. Onder het orgel zorgde dit koor voor een stemmige terugblik op kerstmis. De volgende dag was de laatste waarop de glaze nog van binnenuit verlicht zouden worden.


Het koord met belletjes begint aan rondgang
Top of Page
NIEUWJAARSRECEPPTIE gemeente Gouda
Aan het begin het jaar 2007 hield de gemeenteraad een nieuwjaarsreceptie. De nestor van de raad, Jan van Dijk, deed iedereen de beste wensen toekomen door middel van een koord met belletjes dat de hele avond moest blijven klinken. Voor het eerst dus geen moraliserende toespraak door de burgemeester.

2006 2008 Jaar 2006 / 2008 van de weblog.