Homepage Suijs persoonlijk Jaar 2007 Jaar 2009 Laatste wijziging: 18 feb 2009

Webloggegevens van het jaar 2008

De meest recente informatie staat bovenaan en de oudste gegevens helemaal onder aan de pagina. Nog oudere en nieuwere weblogdelen zijn te vinden door links op het menu te kijken. of de pijltjes naar links en rechts hierboven of onderaan dit blad te gebruiken.

Top of Page

Er is enige achterstand ontstaan in het melden van zaken. Feiten, verhalen en foto's over het tweede deel van 2008 volgen zo snel mogelijk.


Maria thuis in het wiegje (2 juli 2008 0:30 uur NL tijd)

Top of Page
02-07-2008 Moeder en dochter weer in Trevose Park
Allesgaat voorspoedig. Drinken en slapen. Dus kon Bas zijn gezinnetje vandaag naar huis dirigeren en was al snel aan de lijn om zijn vaderschap te delen. Vanmorgen omstreeks half tien kon ik via de laptop van Bas in de wieg een kijkje nemen. Het wiegje staat naast het bed en Marceline was ook in diepe slaap. Ik had nooit gedacht dat je zo nieuwsgierig en betrokken kon zijn. Zoiets leek me echt niet bij mij te passen. Om daar zo mee bezig te zijn kon ik me niet voorstellen , maar het bloed (en de emotie) kruipt waar het kennelijk gaan moet.
Ondertussen belde de politie Gouda die een paar jongens in de kraag hadden gepakt met Unicefkaarten op zak, die mogelijk gestolen waren. Het ene kind en het andere kind met kinderkaarten. Gekker kan niet.
Iedere fotograaf zal natuurlijk zeggen dat het beeld wat wazig is, maar mijn professional opinion is dat het gewoon een slaperig plaatje is.

Zie ook: MARIA.


De "SUIJSEN"-vlag kan uit.Top of Page
30-06-2008 "Maria Catharina Suijs" geboren.
Omstreeks 23:45 uur Singaporese tijd (17:45 NL-tijd) werd ons eerste kleinkind geboren.

Gewicht 3650 gram. Lengtemaat 51 cm. Gelukkig een gezonde baby. Omstreeks 18:10 uur (NL-tijd) ontvingen we een telefoontje van Bas, een apetrotse vader, waarbij hij meedeelde dat ongeveer een half uur eerder zijn dochter was geboren.

Vanochtend omstreeks 8:00 uur (Singaporese tijd) diende de dame aan dat ze tevoorschijn wilde Komen. Ze nam daarvoor nog wel bijna de hele maandag de tijd. Maar de eerste geluiden klonken heel tevreden. Op foto's moeten we nog even wachten.

Zie de website van Bas en Marceline (voor meer foto's) op: de weblog van Bas en Marceline.

inmiddels heef Maria ook een eigen website gekregen.Deze is te bereiken via MARIA.

 • 20 Februari: Cathelijne Suijs (dochter van Herman) en Moon Suijs (mijn dochter)
 • 07 Mei: Mieke Suijs-Janssen (mijn ega) en Daphne Suijs (dochter van Herman jr)
 • 30 Juni: Pim Suijs (zoon van Cathelijne, de dochter van mijn broer) en Maria Catharina Suijs (mijn kleindochter)
 • 21 September: Hans Suijs en Sam Suijs (zoon van Leon, de zoon van mijn broer)


 • Jon Bour aan het werk
  Top of Page
  02-05-2008 "Opnamen voor een nieuwe DVD over de Goudse glazen"
  Kosten nog moeite worden gespaard. De komende drie dagen werkt een professioneel team onder leiding van Jon Bour aan de opnamen voor een nieuwe DVD. Hoofdmoot worden de glazen, maar ook kleine details en zaken van alle dag worden op film vastgelegd.

  Jon heeft al eerder een documentaire over gebrandschilderd glas gemaakt en werkt veel voor o.a. National Geographic. Kortom het wordt vast erg mooi.


  M&M in de wind op het zonnedek
  Top of Page
  25-04-2008 "Wind en zon op Vlieland"
  Er was veel wind (windkracht 5) op het zonnedek van ms Vlieland III. Met z'n vieren even uitwaaien op het rustige eiland Vlieland.

  Leuk appartement, lekkere eetgelegenheden, maar veel tegenwind op de fiets. Zuid West was de richting waarin we gingen. en dat was percies ook de hoek waaruit de wind kwam. Goed voor de spieren. Als Nederland meer moet bewegen, kun je het beste op de Waddeneilanden beginnen.


  Sint Jan gezien vanuit het Willem Vroesenparkje
  Top of Page
  24-04-2008 "Wordt het dan toch nog Lente?"
  Met Ruud van Gestel een foto-oefentochtje langs en in de stad gemaakt. Bloemen bij de Sint Janskerk en archeologische opgravingen bij het Bolwerk. Hier was vroeger in de Middeleeuwen een klooster en later een proveniershuis. Nog later werd de grond verontreinigd door de gas- en electriciteitsfabriek.

  Archeologisch onderzoek in volle gang


  Vertrekkende en komende voorzitter
  Top of Page
  21-04-2008 "Nico Habermehl neemt afscheid van die Goude?"
  Op maandag 21 april was er de gebruiklijke algemene ledenvergadering van die Goude. Nico Habermehl trad af als bestuurslid na een zeer lange staat van dienst. Adri van den Brink volgt hem op. Tijdens de algemene ledenvergadering werd Nico bij acclamatie benoemd tot erelid van die Goude. Samen met de leden werd in de stemmige Agnietenkapel daarna het glas geheven om een en ander te bezegelen.

  Voor de pauze kon iedereen met een roodgroen brilletje op naar oude 3 dimensionale plaatjes kijken. In een vloeiende presentatie werden ca 20 plaatjes vertoond met stemmige achtergrondmuziek. Recentelijk zijn een klein aantal Goudse plaatjes gevonden. Deze werden uiteraard ook vertoond.


  Toespraak door Adri van den Brink
  Top of Page
  19-04-2008 "Jaardiner van die Goude"
  Op deze zaterdagavond kwamen bestuursleden en ereleden bijeen om met partners terug te kijken op weer een jaar activiteiten van die Goude. Ook werd in kleine kring afscheid genomen van Victor Poolen en Nico Habermehl. Twee voorzitters? Jawel. Vitor heeft op veler verzoek ruim vijf jaar de vergaderingen van het Watergilde geleid. Geen eenvoudige opgave om de orde te handhaven met al die heethoofden aan tafel. Als bluswater niet bij de hand is, hanteert Victor een koffiekopje als voorzittershamer.
  Het watergilde maakt dus stormachtige tijden door. We zullen de kalmte van Victor nog aardig gaan missen.


  Wegwijzer naar expositie over bartafels en verwarming?
  Top of Page
  04-04-2008 "Gemeente Gouda is Volledig de weg kwijt?"
  Er is een mooie expositie "Schutten en Malen", maar die wordt telkens verschoven van de ene naar de andere hoek van de Sterzaal. Ook verdwijnen er borden en vitrines. Nu zijn er nog maar 2 vitrines over. Wat er in staat is door het steeds verschuiven op een hoopje komen te liggen. De ramen zijn vet en smerig. Dat komt omdat er door de week kroketten worden gegeten in deze ruimte. O ja, het bordje dat naar de tentoonstelling verwijst is er ook nog. Het wijst naar buiten, want inderdaad daar zie je de restanten van het schutten en malen net zo verwaarloosd erbij liggen als de expositie binnen.
  Ik troost me met de gedachte dat het gemeentelijk apparaat vóór Schut staat en malende is. De Gouden geheimen van Gouda worden toch niet benut. Puur zonde, maar vooral heel erg dom. Ik verbaas me dan ook steeds minder dat 87% van de Nederlanders geen vertrouwen meer in de politiek hebben. Ik begin het zelfs goed te begrijpen.


  Diane van Os-de Mooij wordt geluk gewenst door oud-burgemeester Broekens
  Top of Page
  04-04-2008 "200ste Goudoloog"
  Wat gaat het snel. Eerst zit je met het Historisch Platform nog hoog en droog in de "nieuwe kamer" op de zolder van het stadhuis om samen met andere leden het succesverhaal van 's-Hertogenbosch aan te horen en te bezien of Goudologie iets kan worden en voor je het weet ben je toe aan de 200ste geslaagde deelneemster.
  Dolph Blussé, gangmaker van het eerste uur liet de eer aan oud-burgemeester Broekens om de diploma's uit te reiken. Deze oud-burgemeester is ook al vele jaren lid van de Historische Vereniging die Gouda en weet dus van historische wanten. Voor de vele vrijwilligers en docenten van dit groeiend opleidingsfenomeen was het weer goed om te horen dat de kursus voor het najaar al weer vol zit. Belangstellenden kunnen zich nu al voor het voorjaar van 2009 gaan opgeven.
  In september gaat ook (eerst nog bescheiden) een vervolgkursus Goudologie 2 van start.


  Boekwerkje over de reorganisatie van de gemeente Gouda
  Top of Page
  29-03-2008 "Optima Forma?"
  Dit boekje vond ik losliggend in een hoekje van de raadzaal van het oude en vertrouwde stadhuis. Was het een afdankertje in een afdankertje? Immers de gemeente wil weg. Op weg naar een nieuw stadhuis. Met een nieuwe afgeslankte organisatie naar een nieuw paleisje, waarvan het bouwplan snel moest worden versoberd omdat men de kosten niet meer in de hand had.
  Een bouwwerk, dat dus niet meer lijkt op het bouwwerk waarvoor de burgers hadden gekozen. De keuze Niet-Bouwen was toen geen optie. Kijk en dat is een "gebrek". Op het titelblad van het boekje staat het foutief gespeld als "geprek". Of zou er het woord gepreek mee bedoeld zijn geweest. (doorpraten met hetzelfde idee tot de burger moe is en het maar laat zitten) Het kan onmogelijk bedoeld zijn als "gesprek", want dat zou af en toe "Luisteren" (en de wil van het volk uitvoeren) impliceren.


  gedekte tafel met paasei-kaarsjes
  Top of Page
  23-03-2008 Pasen in Kerstsfeer
  Het was koud en guur en de eerste sneeuw van deze winter viel pas vandaag, nu het voorjaar al weer enkele dagen oud is. Met schoonzus en aanhang, hun kinderen (ook met aanhang) en maar één van de twee dochters (eveneens met aanhang) en een plots teruggekeerde zoon (zonder echtgenote). Ofwel met zijn tienen aan tafel.
  Het werd gezellig ouderwets, misschien wel door het gure weer buiten. Je kunt je er zo lekker tegen afzetten.
  Alleen de pofte aardappels werkten niet mee. Niet erg er was genoeg (ook te horen). Met zwangere schoondochter in Singapore gaat het goed. Volgende week komt ze ook nog een keer overvliegen. Dat zal wel de laatste keer voor de bevalling zijn.


  Boekwerkje april 2007
  Top of Page
  14-03-2008 "Gouda maakt Water"
  Vandaag is er een belangrijke vergadering van het watergilde. We kijken even terug. Vanaf 1999 zijn plannen met water steeds vaker prominent op de voorgrond geplaatst door wethouders en burgergroeperingen. Vooral de laatste jaren is druk samengewerkt om tot concrete implementaties te komen.
  Veel gemeentelijke publikaties geven aan in welke richting het zal gaan.

  Het Gouds Watergilde, waarvan ik mede-oprichter ben, heeft hard meegewerkt. Ook Platform Binnenstad heeft zich al bijna 10 jaar druk gemaakt voor het opengraven van het Nonnenwater (op 14 mei 1998 begon de klankbordgroep Bolwerk!) De Historische Vereniging die Goude ondersteunde het en maakte zich daarnaast druk over Stolwijkersluis.

  Lees meer over GOUDA MAAKT WATER ......


  Jos van Kersbergen
  Top of Page
  10-03-2008 Lopen Loutert
  De ervaringen van ruim 5 maanden Lopen ofwel een pelgrimstocht van 3000 kilometer stond centraal in de lezing van die Goude.
  Jos van Kersbergen heeft een voettocht naar Santiago de Compostella gemaakt. Een tocht waarin hij veel kon nadenken. In zijn eigen woorden: "Denken werd langzaamaan danken". Een tocht waarbij je aan het eind met moeite weer je status van pelgrim wilt afleggen. Wel verbrand je een deel van je kleren en begint als het ware weer aan een nieuw leven.

  Het was een volle zaal met aandachtige mensen. Samen met Jos had ik de plaatjes uitgezocht en in Powerpoint omgezet. Met behulp van een geleende geluidsinstallatie (St Fonds Goudse Glazen) werd de bijpassende muziek ten gehore gebracht. Met hier en daar wat humor maakte Jos het tot een boeiend geheel, wwarvan een paar dagen later een "hervormde"collegabestuurder erkende dat "het hem geraakt had".


  Huis van de stad te ambitieus begonnen?
  Top of Page
  04-03-2008 Ontwerp stadhuis versoberd
  Dat staat vandaag in AD editie Groene Hart. Het begint er op te lijken dat veel in de spoorzone uit de hand begint te lopen. Uit doorgaans betrouwbare bron hoorde ik zelfs dat Cornelis geprobeerd heeft een geheime raadsvergadering te beleggen over de gestegen kosten.
  Dar schrik ik echt van.
  Mogen de burgers het niet weten? Uit andere bronnen in de vastgoedsector hoor ik dat sommige kostenposten mogelijk niet zijn meegenomen. In ieder geval is geen rekening gehouden met een hoge Bouwrente (6%-8%). Ieder jaar worden bouwkosten hoger. Als er dan gerekend is met een veel lager percentage en er ook nog vertragingen zijn kunnen de verschillen flink oplopen. Zijn er dan ook nog kostenposten vergeten dan wordt het een regelrechte ramp. Is dat de reden of is het geheel niet zo goed onder controle? Ik weet het niet, maar er is ook niets over lezen!

  Wat de Betuwelijn voor het Rijk is, zal toch niet de spoorzone zijn voor de gemeente? Ik hoop dat de gemeenteraad de rekenkamer in gaat inschakelen en de redenen publiek gaat maken. Daar hebben burgers recht op!

  Wat ik ook erg onverstandig vind is dat nog niet of nauwelijks nagedacht is over andere en nieuwe functies van het oude stadhuis. Ik ken geen burger die twee huizen heeft (oud en nieuw) zonder een vastomlijnd doel wat hij met het oude wil. Kan onze gemeente zich wel dubbele lasten veroorloven?  Een volle bak.
  Top of Page
  01-03-2008 Terugkommiddag voor Goudologen
  Zaterdagmiddag is het zover. 125 van de 200 Goudologen komen in de toneelzaal van de Garenspinnerij naar binnen. Het begin van een fantastische middag.

  Na een openingswoord van Dolph Blussé komen een rij van sprekers aan het woord, inclusief twee bekenden uit 's-Hertogenbosch. (Den Bosch mag je niet meer zeggen!!!)

  Lees verder ......


  De nieuwe kinderwagen, Skypoegesprek met Singapore.
  Top of Page
  24-02-2008 Skypegesprek met Bas en Marceline
  Zondagmiddag de computer rinkelt en we beginnen weer bij te praten. Na bezoek aan de Gynaecoloog wordt het appartement in Singapore ingericht op de nieuwe wereldburger. Ze is welkom.

  Haar limosine wortdt getoond. en de kleur van wagen en kap en zakken wordt uitvoerig doorgenomen. Nog even en je moet er een nieuw soort rijexamen voor gaan afleggen.

  Afgelopen week was Bas even in Nederland, voor zaken in Frankfurt en Den Haag en pikte zo nog even de verjaardag van Moon mee. OP tijd vloog hij terug om mee te kunnen naar de kliniek.
  Het wordt steeds spannender.


  Hans Klok op wereldkampioenschappen goochelen in 2003. foto Hans Suijs.  Top of Page
  19-02-2008 Artiest of stadsbestuurder?
  Als Goochelaars manipuleren dan is het onderhoudend en het geeft vertrouwen in het vakmanschap van de goochelaar, vaak pas verkregen na vele jaren oefening.
  Als stadsbestuuders manipuleren dan is het veelal juist een gebrek aan oefening en vakmanschap, het is zeker niet vermakelijk, eerder irritant en schaadt het vertrouwen in de persoon en de politiek in het algemeen.
  Daar moest ik aan denken toen ik een verslag over het project Bolwerk in handen kreeg. De gemeentelijke secretaresse had vergeten alle aangebrachte "verbeteringen" definitief te maken, zodat we ook het oorspronkelijk verslag van de notuliste konden lezen. Pas toen konden we goed zien hoe achteraf door manipulatie met de teksten een politiek gewenst beeld werd gecreëerd. Het zogenaamd gesprokene ging ineens beter aansluiten bij de geheime agenda.

  Een keiharde afspraak over het opengraven van het Nonnenwater (9 jaar lang door vele wethouders beloofd), en onlosmakelijk onderdeel van het plan Bolwerk, is verworden tot een "ambitie". Even later wordt het een ambitie, mits anderen geld op tafel leggen. Tenslotte blijkt de geheime agenda: Het geld is hard nodig om de tegenvallers bij de grondsanering weg te moffelen.
  Arnout, als je echt willen leren manipuleren kom dan eens naar de clubavond van mijn goochelclub. Dan kan ik je daar nog eens over dit geval "doorzagen"! Ook wil ik aan Hans Klok wel vragen om eens bijles in "het Huis van de stad" te komen geven. Veel beter kun je het niet maken, wel leuker.


  Skypoegesprek met Singapore.
  Top of Page
  10-02-2008 Skypegesprek met Bas en Marceline
  Zondagmorgen rond 11:00 uur rinkelt de telefoon (de computer stond uit) Bas belde of we weer even konden Skypen. een minuut later was er weer verbinding en konden we zien dat Marceline een buikje begint te krijgen. Alles in orde en ook vernomen of ht een jongetje of meisje gaat worden. Dat laatste moet je maar op hun website lezen t.z.t. Eerst moet Moon het nog van Bas horen en dan zal het eerst een publiek geheim worden en vervolgens wellicht op internet verschijnen.

  Voor de nieuwsgierigen raadpleeg over enige tijd de weblog van Bas en Marceline.


  v.l.n.r. Ellen, Ruud, Mieke, Hans en Mieke.
  Top of Page
  05-02-2008 Opnieuw Carnaval
  Carnaval viel vroeg dit jaar. Dus extra brandewijn in de flacon om tijdes de diverse optochten warm te blijven. De intocht was weer groter als vorig jaar.

  Op dinsdagavond was het ondanks de regen erg druk op de markt en mooi dat na het weghijsen van Knilles en zijn vrouwelijke wederhelft (het is schrikkeljaar), iedereen met stille trom huiswaarts keerde. Een traditie van meer dan 100 jaar oud is nog steeds levend.

  Joep Thijssens (echtgenoot van Ellen) maakte deze prent in het theater aan de Parade.


  Gouda Uitgelicht museumgoudA.
  Top of Page
  01-01-2008 Nieuw jaar, nieuwe voornemens.
  Op deze dinsdagmorgen even op bezoek bij mijn schoonmoeder. Zij had de jaarwisseling onverwacht in het Groot Zieken Gasthuis moeten doorbrengen na een valpartij de dag voor oudjaar. Exact 18 jaar tevoren was mijn moeder op dezelfde dag opgenomen.
  In tegenstelling tot toen lag zij er nu prima bij. Ze had die ochtend al een twee kopjes thee en een gebakje op. Schoonzoon Ger was voor zijn dienst in het ziekenhuis, ook al langs geweest en Bas en Marceline kwamen nog even langs voordat ze morgenvroeg weer gaan terugvliegen naar Singapore. Kortom alles was weer onder controle. Dat is een groot verschil met 18 jaar terug. Daarom ook dit kunstwerkje uit de serie Gouda Uitgelcht als nieuwjaarswens voor 2008.

  2007 2009 Jaar 2007 / 2009 van de weblog.