Homepage Suijs English summary available Last update 2009 May 5

Wij zoeken informatie over de volgende zaken en personen:

Algemeen
Bij stamboomonderzoek zijn primaire bronnden zoals Geboortekaartjes, Bidprentjes, Aktes, Foto's, oude brieven, trouwboekjes, etc. van onschatbare waarde. Zij geven niet alleen informatie over de persoon waarover het gaat, maar vaak blijkt uit het totaal bijv. Dat bepaalde familieleden op dat moment nog leefden (uit ondertekening). Ook geeft het een beeld van de tijd. Bij oude foto's is dat zelfs een letterlijk beeld.

Natuurlijk hoeft u geen afstand van deze documenten te doen. Ook uitlenen hoeft niet. In dit tijdperk is het heel goed mogelijk om (evtl met behulp van familielid of kennis) een digitale copie te maken. Bij voorkeur in een hoog oplossend vermogen (300 dpi of hoger). Wij verzoeken u dan ook om vooral van oude documenten en oude foto's ons in het bezit te stellen van een kopie. Kan per email verzonden worden. Beschrijf in de email s.v.p. wie op de foto staat en wanneer deze gemaakt is en waar dat is gebeurd.
Ook familieanecdotes zijn welkom, omdat ze kleur geven aan de personen waar het over gaat.
Bij voorbaat onze dank.

Hans Suijs

Specifiek
Soms hebben we ook vragen over reeds bij ons bekende Suijsen. Die vragen staan in de rubriek
Help mij.
Bij voorbaat onze dank.

Hans Suijs

Top of Page


Onderzoek naar een van de bevrijders van Zuid-Nederland.
Bij het stamboomonderzoek liep ik tegen een verhaal aan over de bevrijding van Zuid-Nederland, waarbij ook mijn familieleden waren betrokken. Dat heeft geleid tot een detailstudie van de bevrijding van Zuid-Limburg (Amerikanen) en Brabant (Engelsen) en de legeronderdelen die daar een belangrijke rol in speelden.
In Heerlen warren een aantal kampementen zodat soldaten even rust hadden. Ze hadden veelal 100 dagen achtereen gevochten. Vanaf NormandiŽ via BelgiŽ naar Zuid-Limburg. Een van de verhalen gaat daarover. Ik ben op zoek naar foto's van deze kampementen en naar hun preciese plek (adres). Ook details hierover zijn welkom.

Een specifieke soldaat speelt in het verhaal een belangrijke rol. Maar helaas kennen we slechts zijn voornaam: Lionel. Ik weet dat het een speld in de bekende hooiberg is, maar toch wagen we een poging. Hij moet gediend hebben in de 30e infantry division. Na onderzoek van ruim 20.000 namen bleven er maar 6 namen over met deze bijzondere voornaam.
Van deze namen heb ik in "the enlistment records" (inschrijving in het leger) de volgende gegevens (in het engels gesteld) gevonden:

Name: Details:
Aprill Lionel J. ARMY SERIAL NUMBER: 38171606 / RESIDENCE: COUNTY ORLEANS LOUISIANA / DATE OF ENLISTMENT YEAR: 20-05-1942 / YEAR OF BIRTH: 1914 / MARITAL STATUS Single, without dependents
Belanger Lionel P. ARMY SERIAL NUMBER: 32970213 / RESIDENCE: BRONX NEW YORK / DATE OF ENLISTMENT: 15-06-1943 / NATIVITY NEW HAMPSHIRE / YEAR OF BIRTH: 1906 / MARITAL STATUS Married
Copeland Lionel O. ARMY SERIAL NUMBER: 34670900 / RESIDENCE: BERTIE NORTH CAROLINA / DATE OF ENLISTMENT: 30-03-1943 / NATIVITY NORTH CAROLINA / YEAR OF BIRTH: 1922 / MARITAL STATUS Single, without dependents
Nadeau Lionel A. ARMY SERIAL NUMBER: 31399700 / RESIDENCE: ANDROSCOGGIN MAINE / DATE OF ENLISTMENT: 02-11-1943 / NATIVITY MAINE / YEAR OF BIRTH: 1912 / MARITAL STATUS Married
Nadeau Lionel A. ARMY SERIAL NUMBER: 31316922 / RESIDENCE: AROOSTOOK MAINE / DATE OF ENLISTMENT: 03-02-1943 / NATIVITY MAINE / YEAR OF BIRTH: 1916 / MARITAL STATUS Single, without dependents
Soucy Lionel G. ARMY SERIAL NUMBER: 31109150 / RESIDENCE: HILLSBOROUGH NEW HAMPSHIRE / DATE OF ENLISTMENT: 27-05-1942 / NATIVITY NEW HAMPSHIRE / YEAR OF BIRTH: 1916 / MARITAL STATUS Single, without dependents

Mocht iemand enig idee hebben hoe met verwanten van een van deze soldaten in contact te komen dan gaarne een tip. Een formeel verzoek aan het Amerikaanse leger is mogelijk, maar in deze fase van het onderzoek nog niet opportuun.

Top of Page


Rabou
Alle informatie over deze familie is welkom.

Top of Page


Sixma
Hij is in august 1944 in Kamp Vught door de Duitsers gedood, 2 maanden voor de bevrijding van 's-Hertogenbosch en Vught. Ik zou graag details van hem te weten komen en met name zijn verzetsactiviteiten. Begin 2009 kwam ik al een en ander te weten. Delen hiervan zijn in Goudse kranten al gepubliceerd. Toch blijven details nog zeer welkom.
Zie ook: Klaas Sixma

Top of Page


Iedere bijdrage is belangrijk
Hoe gering de informatie lijkt te zijn die u wellicht heeft, het kan voor een onderzoeker het laatste stukje van een puzzle vormen. Een goed voorbeeld is de levensbeschrijving van Klaas Sixma die alleen door een soortgelijke oproep tot stand kon worden gebracht.
Bij voorbaat dank,

Hans Suijs


Top of Page